Заваръчен апарат за гараж и автосервиз

Заваръчен апарат за гараж и автосервиз

Заваръчните апарати за автосервизи трябва да са леки, компактни и компактни – те често работят на труднодостъпни места. Те трябва да са устойчиви на неблагоприятни условия на околната среда (лакове, смазки, прах, метални стърготини и др.). Самите устройства трябва да имат компактен и устойчив на удари и сътресения корпус. Те трябва да имат дълги захранващи кабели и захранващи шнурове с висококачествена изолация, което улеснява работата, ако устройството трябва да се премества често. Устройството трябва също така да е лесно за управление, като осигурява бърза и лесна промяна на параметрите на заваряване.

Струва си да се споменат видът и дебелината на заварявания материал – въз основа на това можете да изберете оптималното устройство за вашето приложение.

Важно е също така да разполагате с електрическа инсталация. Защитата от 16 А често предотвратява използването на по-малко енергийно ефективни трансформаторни заваръчни апарати. За сравнение, трансформаторните заваръчни апарати до 160 А изискват 20-25 А защита, а инверторните заваръчни апарати – 16 А.

MIG оборудване
MIG берендесек – Paton

Много важен параметър е работният цикъл на заваръчния апарат. Той показва колко време можем да заваряваме машината в рамките на 10-минутен заваръчен цикъл. 60% от заваръчния цикъл при максимална мощност означава, че можем да заваряваме машината на максимална мощност в продължение на 6 минути, след което трябва да спрем работа за 4 минути, за да избегнем прегряване на машината.

Струва си да се отбележи с какви елементи е оборудван заваръчният апарат, дали съдържа необходимите проводници и дръжки, за да може да се използва машината веднага.

Отделът за заваръчно оборудване на Института по електрозаваряване E.O. Paton, за да отговори на нуждите на малките и големите автомобилни работилници, предлага устройства, които оптимално отговарят на горните критерии. Устройствата от този тип включват:

Серия ADI – TIG DC и TIG AC/DC TIG DC и TIG AC/DC

Серия PSI – MIG/MAG DC

Tartalomjegyzék
Основни характеристики на заваръчните апарати Paton
Професионални заваръчни машини, използвани В интензивни работни условия
Основни характеристики на заваръчните апарати Paton
Ключова характеристика на машините PATON е тяхното ниско тегло (ADI-5,7 кг; PSI-10,8 кг), което им позволява да се движат свободно. И двата апарата ADI-200 S DC TIG/MMA и PSI са оборудвани с 3 или 4-метров кабелен държач от немския производител Abicor Binzel. Комплектът включва висококачествени 3 или 4-метрови заземителни кабели с токозахранващ капацитет над 300 А. В автомобилните работилници най-често използваното оборудване е полуавтоматичен заваръчен апарат, по-рядко TIG и MMA заваръчен апарат. Най-често заваряваните елементи са тънки метални листове от мека стомана, нисковъглеродна стомана, стомана под високо налягане с дебелина до 4 mm (подове, метални листове, прагове, скелетна и носеща конструкция). Идеалното устройство за заварения тип елементи е мигачът от серията PSI.

Ако искаме да заваряваме тънки листове от алуминий, поцинкована, неръждаема стомана (аспиратор, капак на автомобил – алуминиева ламарина и поцинкована), трябва да използваме машина за TIG заваряване.

Когато заваряваме алуминиеви елементи, трябва да използваме заваръчен апарат с функция за променлив ток. Поцинкованите листове и неръждаемата стомана могат да се заваряват с TIG заваръчен апарат, оборудван с DC функция.

Следователно TIG AC/DC ADI 200 е идеалният уред за комбиниране на AC и DC функции. Машините TIG и MIG/MAG на PATON ни позволяват да получаваме висококачествени заварки, както за заваряване на обикновени листове от нисковъглеродни метали, така и за заваряване на неръждаема стомана и алуминий. Важна характеристика при TIG устройствата е безконтактното запалване благодарение на вградената HF функция. Безконтактното събитие представлява първоначално запалване на дъгата, без да се докосва обработваният детайл, посредством вграден генератор на високо напрежение. Прескачането на искрата между волфрамовия електрод и обработвания детайл е началото на заваръчния процес. Липсата на HF функция се отразява на качеството на заваряване и честите повреди на волфрамовия електрод. Много важна функция при заваряване на тънки метални части е вграденият импулс. Импулсното TIG заваряване се използва при заваряване на детайли с дебелина под 1,5 мм, където предотвратява изгарянето на тънкия материал. Импулсното TIG заваряване се използва и за заваряване на неръждаема стомана. Импулсът влияе върху намаляването на зоната на термично въздействие и по този начин върху липсата на обезцветяване на материала.

Професионални машини за заваряване, използвани В интензивни работни условия
Заваръчният апарат TIG ADI-200S има много полезни функции в допълнение към гореспоменатата пулсация, чиито стойности могат лесно да се променят на LCD дисплея. Сред основните функции на устройството са: начален газов поток, стартов поток, време за нарастване на тока, време за спадане на тока, поток за запълване на кратера, краен газов поток, регулиране на заваръчния ток, честота на пулсацията на тока и коефициент на запълване. Възможността за прецизна настройка на всеки от горепосочените параметри дава възможност за получаване на много качествена заварка.

Използвайки метода MIG/MAG, ние заваряваме нелегирани и нисколегирани стомани основно в защитен газ CO2 и CO2, Ar+CO2. Високолегираните стомани се заваряват в аргонов щит с 1÷3% О2 или 2÷5% CO2. Аргонът, хелият или техните смеси се използват за заваряване на всички метали, на практика на Al, Mg, Ti, Zr и други метали и техните сплави. Импулсното заваряване МИГ/МАГ е предназначено за улесняване на контрола на процеса на заваряване в пространствени позиции, различни от дъното, както и за заваряване на цветни метали и контрол на дебелината на стопилката, което е особено важно при заваряване на тънки материали.

Устройствата за МИГ/МАГ от PATON са универсални устройства с мигратор, TIG и MMA заваръчен апарат. Вградените допълнителни функции за TIG и MMA разширяват обхвата на приложенията. Поддръжката на MIG/MAG и възможността за заваряване на прахообразна тел (възможност за промяна на полярността на мигратора) са характеристиките на устройствата, които трябва да се отбележат.

Горепосочените инверторни заваръчни машини MIG/MAG, TIG, MMA са предназначени за използване в интензивни работни условия в работилници и автомобилни сервизи. Възможността за прецизно регулиране на всеки параметър на инверторното устройство, стабилността на дъгата, малките размери, които позволяват използването на такива устройства на всяко място, високата надеждност, са характеристиките, които правят този вид устройства търсени от специалистите в автомобилната индустрия. Прецизният контрол на параметрите на заваряване и високата стабилност на дъгата влияят върху получаването на надеждна и висококачествена заварка, което е от особено значение в автомобилната индустрия.