Избор на източник и ток в процеса на заваряване

Избор на източник и ток в процеса на заваряване

Процесът на заваряване е много важен източник на енергия, но електродите и заваръчните проводници са не по-малко важни. Доброто качество на електродите и проводниците ще ни позволи да постигнем качествена заварка, ще се отрази на ефективността и безопасността на работата ни.

Електроди за заваряване
Заваряването с електроди с покритие (MMA) е универсален метод, който ни позволява да заваряваме тънки и дебели детайли при различни условия. Можем да заваряваме широк спектър от метали и сплави във всяка ситуация. Навитият електрод се състои от метална сърцевина, покрита със специална обвивка, чиято дебелина може да варира. Разграничават се тънки, средни и дебели обвити електроди, при които дебелината на обвития електрод е 20%, 20-40% или повече от 40% от диаметъра на сърцевината.

Електроди с рутилово покритие (R) – най-популярните електроди за обща употреба. Те са лесни за употреба, сравнително ефективни и позволяват заваряване в почти всички позиции с изключение на вертикално заваряване отгоре надолу.

Алкални лагови електроди (В) – много добри механични свойства на заварките могат да бъдат постигнати дори при ниски температури поради високата еластичност на разтопения метал. Могат да се заваряват във всички положения с изключение на вертикално отгоре надолу.

Целулозни навити електроди (С) – позволяват заваряване на място при трудни монтажни условия. Те могат да се заваряват във всички положения, особено вертикално отгоре надолу.

Електроди с киселинно покритие (А) – позволяват заваряване върху гладки, плоски повърхности със средни механични свойства. Могат да се заваряват в долно, странично и условно положение.

Специални електроди – в допълнение към горните видове обвивки се предлагат и специални обвивки: RA – Рутилова киселинна обвивка, RB – Рутилова алкална обвивка, RC – Рутилова целулозна обвивка, RR – Рутилова дебела обвивка.

Paton предлага електроди за електродъгово заваряване: универсални от ново поколение “ELITE”, за заваряване на въглеродни и нелегирани стомани ANO 4, ANO 21, ANO 36, ANO 36, UONI 13/55, за заваряване на високолегирани стомани CL 11, OZL – 8.

Електродите “ELITE” на Paton са разработени съвместно от водещи експерти на Paton и Paton Ukraine IES DZU IES и Paton IES. Те отговарят на най-добрите световни стандарти и са подходящи за заваряване във всички ситуации, както за начинаещи, така и за професионалисти. При нормални условия на съхранение не е необходимо да се нагряват преди заваряване. Електродите “ELITE” са предназначени за ръчно електродъгово заваряване на обикновени и взискателни стоманени конструкции, с ниско съдържание на въглерод до 0,25%. Електродите за заваряване със спрей са с намалена токсичност, което позволява заваряване в затворени пространства без използване на специално вентилационно оборудване.

Използването на електроди за заваряване е “елитно” Paton.
Електродите ANO 4, предназначени за ъглово, челно и отворно заваряване на метали с диаметър между 3 и 20 мм. Подходящи за заваряване на обикновени и по-големи конструкции от нисковъглеродна стомана. За заваряване на водопроводни съединения без ротация. Електродите с диаметър Ø3 и Ø4 мм са подходящи за заваряване във всички пространствени положения с изключение на заваряване отгоре надолу; електродите с диаметър Ø5 и Ø6 мм са подходящи за заваряване отдолу нагоре в хоризонтални, вертикални и отвесни равнини.

Електродите ANO 21 могат да се използват за филетно, челно и припокриващо заваряване и за заваряване на метални отвори от 3 до 20 mm. Те са подходящи за заваряване на обикновени и по-големи стоманени конструкции с ниско съдържание на въглерод до 0,25% въглерод. Неротиращи, с ниско налягане, за заваряване на съединения на водопроводни и газопроводни тръби. електроди Ø3 и Ø4 мм, подходящи за заваряване във всички пространствени положения. електроди Ø5 и Ø6 мм, подходящи за заваряване отдолу, хоризонтално, вертикално и вертикално нагоре.

Електродите ANO 36 позволяват заваряване при много ниски токове – идеални за домашна употреба. Те са предназначени за заваряване на конвенционални конструкции от нисковъглеродна стомана. Предназначени са за заваряване на неротиращи се съединения на водопроводни и газопроводни тръби с ниско налягане. Подходящи са за заваръчни шевове с пролуки, челни заваръчни шевове и метални отвори с диаметър 2-15 мм. Електродите са подходящи за заваряване във всички пространствени положения.

Електродите UONI 13/55 се използват за съединяване на метали, при които заваръчният шев се нуждае от по-висока пластичност и якостни свойства при тежки атмосферни условия. Те са особено подходящи за заваряване на отговорни конструкции, подложени на динамично натоварване при отрицателни температури до -40С. Подходящи са за заваряване на метали с дебелина от 3 до 30 mm. Електродите са предназначени за заваряване на въглеродни и нелегирани стомани, например в корабостроителната индустрия. Те могат да се използват за отстраняване на затрудненията при леене. Електродите са подходящи за заваряване във всички пространствени положения, с изключение на заваряване отгоре надолу.

Електродите CL 11 са предназначени за заваряване на устойчиви на корозия продукти от хром-никелова стомана, работещи при тежки условия при температури до 400 °C, при които заваряването на метала трябва да отговаря на строги изисквания за защита от междукристална корозия. Електродите могат да се заваряват във всички пространствени положения с изключение на отгоре надолу.

Електроди OZL – 8, за заваряване на изделия от хром-никелова стомана, работещи в корозионно устойчиви и тежки условия, при които металните заварки трябва да отговарят на строги изисквания за защита от междукристална корозия. Електродите са подходящи за заваряване във всички пространствени позиции с изключение на заваряване отгоре надолу.

На пазара има много компании, които произвеждат МИГ/МАГ заваръчен тел. Изборът на заваръчна тел за МИГ/МАГ заваръчни апарати зависи от дебелината на материала и позицията на заваряване, като най-популярни са теловете с диаметър 0,6 mm; 0,8 mm; 1,0 mm; 1,2 mm; 1,6 mm; 2,0 mm. Ако се заваряват по-дебели елементи, диаметърът на телта трябва да е по-голям, по-малките диаметри дават по-голяма плътност и дълбочина на разтопяване