HISTORIA ZAKŁADU

Paton е един от водещите украински производители на заваръчно оборудване и материали и заема водеща позиция сред производителите в тази област в ОНД.

Понастоящем заводът произвежда повече от 30 модела заваръчно оборудване в области като:

  • Машини за заваряване (от 150A до 630A);
  • Полуавтоматични заваръчни машини (от 160A до 630A);
  • Инвертори за аргонова дъга (200A до 315A);
  • Оборудване за въздушно плазмено рязане (от 40 до 100 А);
  • Многофункционални цифрови инвертори (250A до 350A).

Заводът разполага със собствена конструкторска и технологична база и производствени мощности, оборудвани с висококачествено оборудване за разработване, производство от нулата на нови образци на заваръчно оборудване и материали, които нямат аналог в Украйна.

С 60-годишен производствен опит, широка гама от заваръчно оборудване и материали с най-високо качество, ние задоволяваме нуждите на професионалистите в областта на заваряването, както в Украйна, така и в повече от 50 държави.

60 години на марката PATON

1959

Създаването на експерименталния завод по инициатива на B.Ye. Патън, като един от компонентите на Института по електрическо заваряване, който включваше института, изследователското конструкторско бюро и изследователския отдел.

С течение на годините заводът развива широко нови технологични области, което позволява производството не само на отделни агрегати, разработени от института и DKB, но и на някои образци под формата на дребномащабно производство. Един от тях е малкият трансформатор STSH-250, предназначен за монтажни и ремонтни дейности.

1963

През 1963 г. заводът произвежда и започва да снабдява Челябинския завод за валцуване на тръби със специално оборудване А 850 и А 943 за заваряване на тръби с голям диаметър, използвани в газопроводите “Бухара-Урал” и “Дружба”.

1964

През 1964 г. заводът доставя на Волгоградския тракторен завод машини А 899 за заваряване на тракторни греди. През тези години заваръчното оборудване, произведено от Научноизследователския завод, е успешно представено на международни изложения и панаири в Брюксел, Ню Йорк, Марсилия, Лайпциг и на Изложбата на икономическите постижения на СССР.

1969

На 16 октомври 1969 г. екипажът на космическия кораб “Союз-6”, съставен от космонавтите В. Кубасов и Г. Шонин, за първи път в орбита извършва заваряване с електронен лъч, плазма и разтворими електроди, като използва уникалната инсталация “Вулкан”, произведена в Експерименталния завод.

1970

Между 1970 г. и 1972 г. са разработени нови производствени зони, които позволяват значително разширяване на гамата от заваръчно оборудване.

1972

През 1972 г. заводът започва да произвежда специално оборудване за селското стопанство.

1973

През 1973 г. започва производството на специални многостанционни токоизправители VMG 5000 за корабостроителната промишленост, както и на оборудване за електрошлаково, контактно и микроплазмено заваряване, което не се произвежда от други заводи в СССР.

1975

През 1975 г. заводът произвежда специално оборудване “Аракс” за съветско-френски научен експеримент в космоса между остров Кергелен – Франция и село Согра в северната част на СССР с помощта на ракета “Еридан”.

Трите продукта на завода: VMG 5000, полуавтоматичен А1114М и трансформатор STSH-250 са наградени с държавния знак за качество.

1976-1978

Между 1976 и 1978 г. заводът успешно произвежда и доставя на завода ZIL технологичната линия U-851 за заваряване на рамки, Чарцизкия завод за тръби U 901 за събиране и заваряване на многослойни тръбни съединения с голям диаметър, Харковския тракторен завод UD 133 за заваряване на серийни трактори Т-150.

1975-1980

Между 1975 и 1980 г. заводът доставя повече от 50 комплекта заваръчно оборудване за Япония, Швеция, Германия и САЩ. Автомобилните гиганти стават редовни потребители: ВАЗ, ЗИЛ и КАМАЗ.

1979

През 1979 г. заводът изработва уникална инсталация “Изпарител” за термично изпаряване на метали и тънкослойни покрития на борда на космическия комплекс “Салют-6” в условията на безтегловност и морски вакуум върху редица образци, изработени от структурни материали.

Този важен експеримент за пореден път потвърди превъзходството на изследователския и производствен комплекс на ИИЗ. ЕА Патон, който обединява усилията на учени, конструктори и производители.

1980

През 1980 г. в завода за тръби “Виксун” е изработен и доставен цял комплекс от специално заваръчно оборудване за механизиране на заваръчните работи и контрол на операциите при производството на многослойни тръби.

Още една държавна марка за качество е присъдена на машините за електрошлаково заваряване А 550.

На Лайпцигския международен панаир инсталацията за електрошлаково леене USh 118 спечели златен медал.

Група специалисти от IEZ и DKB, както и директорът на завода ГБ Асоянц, получават Държавната научно-техническа награда на СССР за въвеждането на инсталации и специални мощни захранващи устройства за плазмено претопяване в много големи заводи.

Оборудването за заваряване се продава успешно в Ждановтяжмаш, Харцизкия завод за стоманени въжета, Волгоградския Атоммаш, Куйбишевския завод за клапани и други предприятия.

По поръчка на външнотърговски организации заваръчно оборудване и комплекти резервни части се доставят в Австрия, Унгария и Канада.

1984

На 3 януари 1984 г., за значителен принос в развитието на науката и технологиите в областта на заваряването и специалната електрометалургия, Научно-техническият комплекс IEZ. ИО Патон, който включва Научноизследователския отдел, награден с Ордена на Октомврийската революция.

През юли 1984 г. космонавтите Светлана Савицкая и Владимир Янибеков за първи път в света се намират в комплекса “Салют-7” в открития космос в продължение на 3 часа. В продължение на 35 минути те успешно извършват операции по рязане, заваряване, запояване и пръскане на метални пластини с помощта на преносим електронно-лъчев уред URI, произведен от Експерименталния завод.

1985

През 1985 г. е създаден Междусекторният научно-технологичен комплекс (МНТК), който включва отдел “Научни изследвания”.

1988

През 1988 г. е създаден Междусекторният научно-технологичен комплекс (МНТК), който включва отдел “Научни изследвания”.

1990-2000

Най-трудните години в историята на експерименталния завод. Разпадането на Съюза се отразява значително на промишлеността на всички съюзни републики, включително и на Украйна. Търсенето на уникални инсталации за различни методи на заваряване спадна значително, заводът значително намали производството.

Наложи се да напуснем голям клон на завода. Цялото оборудване беше транспортирано до основния завод. Въпреки това заводът продължи да произвежда нови решения на EEZ и DKB, но вече при реални поръчки от потребители в страните от ОНД.

В края на 90-те години на миналия век се наблюдаваше съживяване на промишленото производство и строителството. Търсенето на захранващи устройства за различни методи на заваряване нарасна бързо.

Беше взето решение да се овладее производството на най-популярните трансформатори, токоизправители и полуавтоматични устройства. Заводът самостоятелно разработва и усвоява дребномащабното производство на трансформатори от типа STSh за токове 250, 315 и 400 ампера, токоизправители от типа VD за токове 250, 315 и 400 ампера и модернизирани полуавтоматични устройства за токове 180, 250 и 315 ампера.

2000-2010

В началото на 21-ви век WSE завършва разработването на устройството за стабилизиране на дъгата USGD, което значително подобрява процеса на заваряване с променлив ток и позволява заваряването на алуминиеви сплави с ниска дебелина, използвайки трансформатор като източник на енергия.

Персоналът на завода довърши серийните трансформатори STSh и монтира в тях стабилизатори на дъгата SRS. В токоизправителите VD беше предвидена възможност за инсталиране на два малки блока за подобряване на възбуждането на дъгата и елиминиране на залепването на електрода при заваряване при ниски ток на заваряване на ръба не само на тръби, но и на други метални конструкции.

Полуавтоматичното оборудване е значително усъвършенствано и е въведено производство в два варианта: захранващият блок в един корпус с подаващия механизъм, докато токоизправителят и подаващият блок се изработват отделно.

2006

Към днешна дата заводът, отчитайки появата на инверторни захранвания на международните пазари, основно за ръчно електродъгово заваряване, сформира група от служители и им възложи да разработят и започнат да произвеждат инверторно оборудване.

2008

През 2008 г. заводът вече произвежда малки партиди инвертори за ръчно електродъгово заваряване за токове от 120, 160 и 200 ампера в три модификации.

2013

До 2013 г. заводът изпълнява специални поръчки за оборудване за електродъгово заваряване, наваряване и електрошлаково претопяване.

2013 г. Увеличава се не само производителността на конвенционалните захранващи устройства, но и инверторните източници вече не са предназначени единствено за ръчно електродъгово заваряване в големи количества.

В съответствие със специалните поръчки е възобновено производството на мощни захранващи източници за електрошлаково заваряване и претопяване при токове от 3000, 6000 и 10 000 ампера, както и на три типа трактори за заваряване с потопена дъга и флюсова сърцевина при токове до 1000 ампера. Като захранващи устройства за тракторите заводът разработва и внедрява универсални токоизправители VSU за токове от 630 и 1200 ампера.

В страната се възобновява работата по заводите за производство на метални конструкции на строителните фирми, в които широко се използва електродъгово заваряване.

В резултат на това през 2013 г. заводът овладява производството на универсални токоизправители за токове 630 и 1200 ампера и за монтажни и ремонтни работи и значително увеличава производството на инверторно оборудване.

2014

През 2014 г. заводът завършва производството на уникални 4 заваръчни агрегата за турбинни ротори за харковското сдружение “Турбоатом”.

Устройствата са разработени от конструкторското бюро на Института и заедно с инсталацията са успешно внедрени в “Турбоатом”.

2015

От началото на 2015 г. заводът възобновява развойната дейност в областта на заваръчното оборудване.

Така от май 2015 г. започна серийното производство на баластни реостати RBP-304 за управление на заваръчния ток при многостанционно заваряване с токоизправители Paton. От друга страна, от юни 2015 г. бяха въведени в експлоатация универсалните заваръчни токоизправители VDU-6303P и VDU-1202P, предназначени за автоматично и полуавтоматично заваряване в защитни газове и под флюс, както и за ръчно електродъгово заваряване с изкуствени електроди от всички видове. Безстепенното регулиране на заваръчното напрежение и ток се извършва с помощта на електронна система за управление. Когато са оборудвани с баластни реостати, тези токоизправители могат да се използват като многостанционни захранващи устройства.

Също така в началото на май 2015 г. Заводът завърши договор, съвместно с Държавното конструкторско бюро на Института, за разработване и производство на партида заваръчно оборудване за тропически климат с подобрени свойства и повишена надеждност за Укрспецэкспорт.

Заваръчните токоизправители модел VS-650 SR, окомплектовани с блокове BP-608, както и инверторните токоизправители VDI-200R, бяха тествани и изпратени за използване в корабостроителница в Югоизточна Азия (Мианмар).

През юни 2015 г. беше пусната първата партида от новите заваръчни инвертори “PATON”. Серия “ECO”. Серията “ECO” е символ на екологичност и икономичност. Основните предимства на тези устройства са малките параметри на теглото и размерите и възможността за работа със слаби (висящи) мрежи, което е важно при избора на заваръчен апарат за битови цели. Въпреки принципа на цялостна икономичност, който е използван при разработването на серията “ECO”, тези устройства са оборудвани изключително с висококачествени електронни компоненти и механични модули. Серията “ECO” е предназначена за ръчно електродъгово заваряване с електрод, свързан към домашната електрическа мрежа (220 V), и е представена от три модела за заваръчни токове от 160 А, 200 А и 250 А, при 40% натоварване.

През октомври 2015 г. заводът зае водеща позиция в ТОП 5 на продажбите на мрежата на Епицентър К. От април 2015 г. ежемесечно се произвеждат заваръчни апарати, които се представят ексклузивно в най-голямата верига хипермаркети в Украйна – Епицентър К, под марката EVO. Продуктите на завода успешно се конкурират с други чуждестранни производители, измествайки дори китайските производители на заваръчно оборудване по отношение на “цена-качество”. Основните причини за стабилния интерес на клиентите към оборудването на завода TM EVO са:

  • местно производство (произведено в Украйна),
  • адаптиране на работата на оборудването при намалено мрежово напрежение (от 170 V),
  • Гаранционният срок е 2 години,
  • конкурентна цена.

В началото на ноември 2015 г. заводът доставя заваръчно оборудване за преоборудването на завода за автомобили CKD Kutná Hora as Group of Companies (Чешка република) – SCB Foundry, който е един от най-големите производители на висококачествени отливки в Европа. CKD Kutná Hora има кредитен рейтинг ААА (Excelentní) и е едно от 100-те най-стабилни дружества в Чешката република. Паркът от специализирано леярско оборудване на CKD Kutná Hora as Group of Companies се допълва от заваръчно оборудване PATON:

  • Универсални заваръчни изправящи устройства VDU-1202P – за рендосване на въглеродни електроди на продукти от леярското производство,
  • Многостанционни заваръчни токоизправители VDM-1202P в комплект с баластни реостати RBP 302 – за многостанционно заваряване с електроди с диаметър до 5 mm на различни метални конструкции за производство на железопътни вагони и локомотиви,
  • prostowniki spawalnicze VS-650SR – do spawania w środowisku CO2 różnych konstrukcji wagonów towarowych,
  • Заваръчни изправящи устройства VS-650SR в комплект с баластни реостати RBP 302 – за многоточково заваряване с електроди до 5 mm,
  • Полуавтоматични заваръчни апарати PS-351.2 и аргонови инвертори ADI-200S – за завод за ремонт на автомобили.

През декември 2015 г. заводът ще започне да произвежда напълно цифрови заваръчни инвертори от серията VDI Professional, както и полуавтоматични заваръчни машини PSI-250S и PSI-250R с нов контролен панел и цифров контрол на параметрите. Цифровият контролен панел позволява на заварчика лесно и точно да избере режима на заваряване и да регулира параметрите на заваръчния процес – от основната стойност на заваръчния ток до прецизните настройки за характеристиките на тока и напрежението, нивото на горещ старт, амплитудата на тока в импулсен режим и др.

2016

В началото на 2016 г. заводът ще изпълни договор за машиностроене с института DKB за разработване и производство на специализирано оборудване за електрошлаково заваряване на метали с дебелина до 450 мм. В рамките на работата по проекта специалистите разработват партида специализирано заваръчно оборудване: С този проект заводът възобновява разработването и производството на специализирано оборудване за електрошлаково заваряване, което е търсено от големи промишлени предприятия.

През март 2016 г. Заводът завършва разработката на специализиран инвертор за аргонова дъга за непрекъснато заваряване на метали с различни дебелини. Цифровият ADI-230P позволява реализирането на заваряване на трудни метални конструкции с различни дебелини с непрекъсната заварка, както и програмирането на шест степени на изменение на заваръчния ток – от 12 до 230 А.

Също така през март 2016 г. заводът започна да доставя два нови модела заваръчно оборудване на търговците на дребно Epicenter K под марката COMPASS:

  • Инверторен заваръчен апарат COMPASS IWM-200 за ръчно дъгово заваряване с постоянен ток,
  • Комбиниран заваръчен апарат от инверторен тип COMPASS CWM-200 с едностанционна конструкция за ръчно електродъгово заваряване, електродъгово заваряване в аргон и полуавтоматично заваряване в защитна газова среда с постоянен ток.

В началото на април 2016 г. DZZU IEZ ги. ЕО Патон произвежда електроди на най-популярните марки по класическа рецепта: АНО-21, АНО-36, АНО-4, АНО 13/45, УНИ 13/55, МР-3, специални електроди за наваряване на марката Т-590, за заваряване на чугун ЦЧ-4, за заваряване на високолегирани стомани ОЗЛ-8 и ЦЛ-11, както и електроди от серията “Елит” според подобрената смес от Института за електрическо заваряване на Е.О. Paton: Elite ANO-36, Elite MD6013, Elite ANO 21.

До края на април заводът ще приключи втория договор за разработване на специализирано оборудване за електрошлаково заваряване на продукти с дебелина до 200 мм. Специалистите са разработили партида специализирано заваръчно оборудване: самоходната заваръчна машина ASH115 заедно със заваръчни токоизправители VDU-1202P като източници на ток се използват успешно за заваряване на резервоари и метални конструкции на сгради.

През април 2016 г. заваръчните инвертори VDI-160E ще бъдат доставени в Полша за дистрибуторска компания, която планира да въведе оборудването PATON на европейските пазари, включително в Чешката република, Литва, Латвия, Молдова и други страни. На грузинския пазар се продават повече от сто единици месечно, създаден е сервизен център и се водят преговори за доставка на продукти PATON в Армения и Азербайджан чрез грузинската дистрибуторска мрежа.

През юли 2016 г. заводът ще достави първата партида заваръчни инвертори в Корея за дистрибуторска компания, която планира да въведе оборудване PATON на корейския и други азиатско-тихоокеански пазари.

През септември 2016 г. заводът завърши развойната дейност и започна серийно производство на линия от едно- и двуядрени инверторни полуавтоматични заваръчни машини тип PSI за ръчно електродъгово заваряване (RDS “MMA”).

През октомври 2016 г. DZZU IEZ them. EO Paton завърши проект за Ukroboronservice за създаване на автоматична система за координиране на разтвори. Екипът от специалисти на отдела завърши работата за рекордно кратко време – 1 месец, а проектът беше представен на 13-ата международна специализирана изложба “Оръжие и безопасност – 2016”, от 11 до 14 октомври 2016 г. в Международния изложбен център.

От 1 октомври 2016 г. новият магазин PATON ще отвори врати в Днепър – един от най-големите промишлени, икономически и транспортни центрове в Украйна.

От ноември 2016 г. заводът започва масово производство на нов модел инверторни полуавтоматични заваръчни апарати – PSI-150S. Инверторните цифрови заваръчни полуавтомати PATON PSI-150S в еднокомпонентна конструкция са предназначени за ръчно електродъгово заваряване (RDS “MMA”), аргоново заваряване (ARG “TIG”) и полуавтоматично заваряване (PA “MIG/MAG”) в среда на защитни газове и смеси с фиксиран състав. Особеност на този модел е, че таблото за управление на устройството за подаване на тел е цифрово.

2017

През януари 2017 г. DZZU IEZ ги. EO Paton завърши разработката на прототипи на самостоятелните телоподаващи устройства BP-5 и BP-15-4 за линията заваръчни инвертори от серията Professional на PATON. Тази разработка позволява на заварчиците да разгърнат напълно потенциала, присъщ на тази линия оборудване. Освен това до края на януари ще бъде разработен прототип на модерно съоръжение за микроплазмено разпръскване на прахообразни материали върху повърхността на продукти, изискващи подобрени условия на работа по отношение на устойчивост на износване и корозия, както и за възстановяване на износени повърхности и специални покрития.

В началото на 2017 г. заводът закупи високотехнологично оборудване на TRUMPF и пусна в експлоатация зона за производство на корпуси за заваръчно оборудване, последвана от линия за прахово боядисване през март. Въвеждането на собствена производствена зона за корпуси не само ще намали значително разходите за цялата линия заваръчно оборудване с марката PATON, но и ще установи производството на метални изделия за други сектори на украинската икономика, а именно

  • изработване на инструменти,
  • малък инженеринг,
  • производство на части за железопътни вагони,
  • строителство (покривни листове),
  • обзавеждане (бронирани врати и други метални конструкции),
  • лабораторно оборудване (стелажи, шкафове, рафтове, маси и др.),
  • Жилища и комунални услуги (електрически табла и комунално оборудване).

Експерименталният завод на Института по електрозаваряване, носещ името на EO Paton, продължава традицията на училището Paton – да създава по-тесни връзки с индустрията.

Девизът на завода: надеждност, качество, традиция, сега помага да се намерят надеждни връзки с потребителите на заваръчно оборудване.

Дългогодишният опит в производството на уникални инсталации и захранвания за различни методи на заваряване позволява на служителите на завода да гледат в бъдещето с оптимизъм, защото без заваряване не е възможно промишлено производство.

Оборудването на Paton винаги ще бъде търсено от потребителите не само в Украйна.

2018

През 2018 г. продуктите бяха модернизирани: в серийно производство бяха пуснати актуализирани версии на серията инверторни заваръчни апарати ESO, PSI от серията Standard и PSI-315 PRO-380V.

През април 2018 г. заводът успешно завърши сертификацията на заваръчните електроди PATON™ за продажба на европейските пазари. Полученият СЕ сертификат позволява на Завода свободно да доставя тези продукти в 25-те страни от Единната икономическа зона, както и в страните, които признават европейското сертифициране.

Серийно производство на ново оборудване – самостоятелен охладител PATON™ BAO-7, чиято основна цел е да осигурява висококачествено охлаждане и циркулация на охлаждащата течност в затворена система при работа със заваръчно оборудване.

Като част от експортната стратегия продуктите на PATON проду са представени на международните изложения Industrial Spring в Киелце (Полша) и XVII Международен индустриален форум в Киев.

По отношение на производството на класическо заваръчно оборудване експерименталният завод успешно реализира проект за доставка на 5000 амперни заваръчни източници (VMG-5000) на редица водещи украински предприятия в минната и металургичната промишленост.

2019

Сериите VDI MINI, ESO и PRO бяха обновени, в резултат на което устройствата увеличиха производителността си при слабо захранване от електрическата мрежа, а професионалната серия получи LCD дисплей с многоезичен интерфейс за лесно конфигуриране. Разработване и производство на първата партида (по предварителна поръчка на клиента) на устройства за дистанционно управление за серията VDI PRO със заваръчен ток от 300 ампера, които значително увеличават удобството и ефективността на оборудването и мобилността на заварчика.

Качествено подобрен и разширен пълен комплект полуавтоматични машини PATON на – освен полуавтоматична горелка и кабел със заземителна скоба, към стандартния комплект за доставка е добавен заваръчен кабел с държач за електрод, а професионалната серия полуавтоматични машини е оборудвана с аксесоари Abicor Binzel.

Започна серийното производство на новия мощен инверторен токоизправител PATON Д VDI-500 с номинален заваръчен ток до 500 ампера – първият от планираната линия мощни инверторни устройства за 500/630/1200 ампера.

Производството на електроди PATON™ е сертифицирано по международния стандарт ISO 9001:2015, което потвърждава, че заводът стриктно спазва принципите за управление на качеството в работата си, като ориентация към клиента, лидерство, мотивация на персонала, подход към процеса и непрекъснато подобряване.

Продуктите на PATON™ са представени на международни изложения: XVIII Международен индустриален форум (Киев, Украйна) и MacTech 2019 (Кайро, Египет). В рамките на XVIII Международен индустриален форум заводът действа като партньор на XIII Състезание по заваряване, предоставяйки оборудване – най-новото оборудване PATON™ ADI-200 PRO AC/DC за електродъгово заваряване с аргон, както и друга подкрепа за състезанието в категорията 141 метод / GTAW.

2020

Годините 2020-2021 бяха година на обновяване и иновации за Paton International. Центърът за научноизследователска и развойна дейност и производството на Paton в момента разработват, тестват и пускат на пазара нови модели оборудване и разширяват гамата от промишлено оборудване. Налични са новият инвертор PRO-630, полуавтоматичните машини StandardMig-270, 350, аргоновият инвертор ProTIG-315 AC/DC, машините за въздушно плазмено рязане StandardCUT-100 и ProCut-40. полуавтоматичните машини с възможност за охлаждане с течност, както и цялостни решения за заваряване.

2021

През 2021 г. външният вид на устройствата и логото на Paton са изцяло променени поради разширяването на пазарите и ориентацията към износ. Бяха спечелени нови пазари, а именно Австралия и Испания. Обединените арабски емирства и други.

През 2021 г. центърът за научноизследователска и развойна дейност на Paton ще започне работа по роботизация на заваръчното оборудване, оборудване със синергиен контрол и като цяло подобряване и повишаване на функционалността на заваръчното оборудване.

Още през ноември 2021 г. беше представен първият украински колаборативен робот, разработен съвместно с Qweedo Robotics, който значително повишава нивото на производителност, качеството и точността на заварките.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare
What are you looking for in Partdo?