230V избор на оборудване за домашно заваряване

230V избор на оборудване за домашно заваряване

Идеалният заваръчен апарат за домашна употреба

ММА инверторните заваръчни апарати успешно заместват по-старото поколение трансформаторни и ротационни заваръчни апарати. Поради начина на захранване (обикновено трифазно захранване), размера и теглото на по-стария тип трансформаторни и ротационни заваръчни апарати, използването на тези заваръчни апарати в домашни условия беше тромаво и често невъзможно поради липсата на гореспоменатото трифазно захранване. Инверторната технология на заваръчните апарати допринесе за използването в домашни условия на леко и високо енергийно ефективно заваръчно оборудване. Лекото тегло и еднофазното захранване на инверторните заваръчни апарати позволяват използването на такъв апарат във всяко домакинство.

ММА лазерни машини – Paton

Удължена гаранция за заваръчни апарати Paton

Отделът за заваръчно оборудване на Института по заваряване E.O. Paton разработи специална гама заваръчно оборудване за домашни работилници – серията “Economy” с номинални токове 160, 200 и 250 А при 230 V. Серията “Economy” е предназначена за ръчно електродъгово заваряване с обмазани електроди (MMA). Качеството на използваните компоненти (медни плоски трансформатори, висококачествени IGBT транзистори Infineon) позволи на PATON да предложи на своите клиенти 5 години гаранция. PATON е единственият производител на заваръчно оборудване на пазара, който предлага 5-годишен гаранционен срок.

Заваръчни апарати PATON и техните характеристики

Оборудването на PATON е едно от малкото на пазара, което регулира захранващото напрежение – това е особено важно, когато тези устройства се захранват от генератори и нестабилни източници на енергия. Заслужава да се отбележат и действителните стойности на зададения заваръчен ток, т.е. номиналният ток 160 А достига 160 А при максимална настройка на регулирането на тока, както при сериите 200 А и 250 А. Много евтини ММА заваръчни апарати на пазара обикновено достигат 70% от номиналния ток при задаване на максималния ток на регулиране на тока. Заслужава си да се обърне внимание и на работния цикъл на тези устройства. Работният цикъл е времето, през което машината може да работи при даден диапазон на тока, спрямо 10-минутния работен цикъл на заваръчния апарат. Работният цикъл на заваръчните инвертори PATON Economy е 40%, т.е. около 4 минути работа при максимален заваръчен ток в рамките на 10-минутен заваръчен цикъл. Типичните стойности за конкурентите са 3 минути (30%) или 2 минути (20%) за 10-минутен работен цикъл. Устройствата могат да работят в температурен диапазон от -25oC +45oC.

Инверторите на PATON са тествани при натоварване в неблагоприятни условия, напр. спад на напрежението, промяна на температурата на околната среда. Заслужава да се спомене, че електронните компоненти (компоненти, покрити с висококачествена изолационна боя) и главните трансформатори, чиято номинална мощност е два пъти по-голяма от номиналната мощност на заваръчния апарат, са защитени. Гамата “Economy” е разработена от конструкторския отдел на Института по електрозаваряване E.O. Paton.

Инверторите от серията “Economy” са в съответствие със стандартите за електромагнитна съвместимост. Сред предимствата им са теглото (около 4,5 kg), енергийна ефективност до 90 %, 40 % работен цикъл при максимален заваръчен ток, температурен диапазон -25oC +45oC, 5-годишен гаранционен срок благодарение на използването на електронни компоненти с най-високо качество, много добро отделяне на електрониката от околната среда (висококачествени изолационни лакове) и много добро топлоотдаване на силовите компоненти (използване на големи охлаждащи ребра, оптимално охлаждани от струяща от въздуха вода). Тези параметри определят качеството и надеждността на продуктите на PATON. Гамата “Economy” гарантира надеждност за използване в домашни работилници и малки предприятия.